BD Logistics start nieuwe dienst: Fresh

BD Logistics lanceert nieuwe dienstverlening: de belevering in steden van gekoelde en diepgevroren voedingsproducten. Fresh wordt een derde pijler binnen het bedrijf, die de diensten urban (duurzame stadsdistributie) en select (leveringen van oversized goederen) aanvult. De nieuwe dienst wordt eerst in Gent uitgerold. Daarna volgen andere steden in België.

“Medio 2021 koos Tartes de Françoise voor BD Logistics voor de levering van artisanale taarten bij consumenten thuis in Brussel. Dankzij de stijgende populariteit van e-commerce voor dergelijke producten groeide de vraag ook buiten Brussel. Vandaag leveren we de taarten gekoeld ook in Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven. Gaandeweg merkten we dat er een groeiende vraag is naar distributie van voedingsproducten waarbij BD Logistics met zijn toegevoegde waarde-concept het verschil kan maken”, zegt Kristof Gouvaerts, managing director van BD Logistics.

Retailers, voedingsproducenten en aanbieders van maaltijdboxen uit België en Nederland verkopen steeds vaker online aan bedrijven en consumenten. “Dat plaatst hen voor moeilijke keuzes, want de logistieke ketting voor dergelijke producten in een stad is complex en duur. Zij gebruiken vrachtwagens die eigenlijk niet zijn aangepast aan deze dienstverlening, omdat het vaak om kleine hoeveelheden gaat en omdat de tijdsvensters voor de leveringen beperkt zijn”, legt Gouvaerts verder uit.

“Voor hen is het veel interessanter om hun producten aan de stadsrand af te leveren en de distributie toe te vertrouwen aan een last mile-specialist. Daarom trekken wij ons beproefd urban-concept door naar de Fresh producten”, voegt Kristof Gouvaerts toe. “Wij consolideren de aangevoerde producten in een gekoelde ruimte en organiseren van daaruit de levering. Daarbij bundelen we de kleine zendingen van verschillende bedrijven in één voertuig dat de verschillende adressen belevert”.

“Deze oplossing is niet alleen interessant voor de leveringen aan consumenten, maar ook aan de bedrijven. Een voorbeeld: op de Meir in Antwerpen vind je verschillende fastfoodrestaurants. Dagelijks worden ze elk vanuit een distributiecentrum met een paar rolcontainers bevoorraad door een vrachtwagen, die zo snel mogelijk terug de stad uit moet. Het is veel efficiënter voor - zeg maar -een fastfoodrestaurant - om aan de rand van de stad de rolcontainers af te zetten zodat wij ze gebundeld met één vrachtwagen leveren”, benadrukt hij.

“Een extra toegevoegde waarde die we kunnen aanbieden is de winkels en restaurants te ontzorgen door ook de retours te verzekeren. Het zijn er meer dan men zou verwachten: producten die over datum zijn, uit het assortiment gehaald worden, enzovoort”, aldus Gouvaerts.

BD Logistics gaat de nieuwe Fresh-dienst stapsgewijs uitrollen. “We starten in januari in ons CityDepot te Evergem, van waaruit we gekoelde, diepgevroren en droge voeding  in Gent zullen verdelen. Daarna volgen Antwerpen, Leuven en Brussel, en in een derde stap Hasselt. In elk depot komen aparte ruimtes per temperatuur”, legt hij uit.